Digitale Media- & Informatiegeletterdheid

Hierbij toon ik aan dat ik op de juiste manier kan omgaan met zoekmachines op het internet met het zoeken van informatie. En ik laat zien dat ik op een creatieve manier omga met professionele netwerken.


3.1 Informatievaardigheden

3.1.1 Bij het voorbereiden van mijn lessen maak ik gebruik van PowerPoint. Hierin zet ik dan niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen. Veel afbeeldingen kopieer ik van onze lesstof uit de online omgeving en plak ze dan in mijn presentatie. Ik wil de presentatie dan vaak ook nog actualiseren door betere en recentere afbeeldingen te kopiĆ«ren. Hiervoor maak ik gebruik van de zoekmachine Google en typ in de zoekbalk het onderwerp in wat ik zoek. Op bijvoorbeeld een website van een fabrikant waar het desbetreffende onderwerp op staat wat ik nodig heb vind ik de informatie en afbeeldingen die ik kan gebruiken. Afbeeldingen kopieer ik dan en plak ze vervolgens in mijn PowerPoint. De opgedane informatie gebruik ik dan ook weer in de les. Het wil ook wel voorkomen dat ik de student zelf iets laat opzoeken en vraag ze dan om te zoeken op Google of verwijs de student naar de website van de fabrikant. Hierdoor leert de student zelf ook hoe hij of zij informatie kan vinden op het internet. 

3.1.2 Niet alle sites op het web zijn betrouwbaar natuurlijk. Vandaar dat ik de student meestal verwijs naar de websites van de fabrikant zelf, zoals bijvoorbeeld:

Dit zijn bekende fabrikanten waarvan ik weet dat de websites betrouwbaar zijn. Er zijn ook wel websites van minder bekende fabrikanten en dat hoeven niet perse onbetrouwbare bronnen te zijn. Je kunt gauw genoeg zien of de informatie op de pagina duidelijk is omschreven en als er op de site de contactgegevens staan, zoals adres, telefoonnummer of e-mailadres, dan is de website over het algemeen betrouwbaar.

3.1.3 Als docent mag je afbeeldingen of video's van websites of YouTube gebruiken in je klas en laten zien op het digibord. Zolang het maar bedoeld is voor onderwijsdoeleinden. Ook kun je tijdens de les verwijzen naar een bepaalde site of linken naar afbeeldingen. De afbeeldingen en video's zijn immers openbaar te vinden op het Web. Het Kopiƫren van afbeeldingen van teksten en dan weer verwerken in een boekvorm is niet toegestaan en zeker niet als het ook nog eens ander publiek bereikt. Je zou hier toestemming voor moeten vragen en bijvoorbeeld een vergoeding kunnen afspreken die de school dan moet betalen.



3.2 Kennismanagement

3.2.1 De digitale bronnen kan ik ook delen via onze leeromgeving Itslearning. Ieder student heeft inlog gegevens voor dit programma en ze kunnen zelfs inloggen via een app op hun telefoon. Op deze wijze kunnen de studenten de lesstof of bepaalde informatiebronnen terug vinden. Tussen de docenten onderling gebruiken we Microsoft Teams en daarin kunnen we onze documenten en eventueel digitale bronnen delen onder de gedeelde bestanden. Op deze manier kan iedere docent in ons team de gedeelde documenten of bronnen gebruiken en eventueel samenwerken in een document.


3.3 Mediawijsheid

3.3.1 Op sociale media plaats ik af en toe foto's en filmpjes over onderwerpen waarmee ik bezig ben. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind dat je een goede netwerk moet hebben. Dit is handig, want mocht je zonder werk komen te zitten kun je dit delen op sociale media en misschien kun je via deze weg weer aan een nieuwe baan komen. Ook is het mooi om sommige verhalen of foto's/video's te delen, zodat bedrijven, leerlingen en of ouders een idee krijgen wat je allemaal doet en wat de school voor hun of hun kind kan betekenen.  Een informatief filmpje dus. Hieronder een voorbeeld van een video opname die ik bewerkt en geplaatst heb op Linkedin. 

Afbeelding 1. Screenshot Linkedin

Videofragment 1. Video opname geplaatst op Linkedin

3.3.2 In het digitale tijdperk waarin wij nu leven is onze mobiele telefoon niet meer weg te denken. De studenten communiceren veel met elkaar door gebruik te maken van WhatsApp. Ik doe hier zelf uiteraard ook aan mee en heb daarom ook een groepsapp aangemaakt voor de klas. Belangrijke dingen zet ik dan in de app, zodat iedereen op de hoogte is van bijvoorbeeld toetsen of huiswerk. Een andere manier van communiceren is het gebruik van onze leeromgeving Itslearning, want daarin kan de student contact opnemen met mij en ik ook met de student. 

Het digitale tijdperk waarover ik begon heeft zeker invloed op de studenten. Het voordeel van de jongeren is dat ze ermee opgroeien en dus minder moeite hebben om de technologie onder de knie te krijgen vergeleken met mijzelf. 

3.3.3 De betrouwbare onderwijssites waar ik gebruik van maak zijn:

  • Itslearning.com
  • Kahoot.com
  • Socrative.com
  • lessonup.com

In het hoofdstuk over attitude heb ik uitgelegd bij punt 1.1.2. hoe ik bijvoorbeeld Kahoot toepas in mijn lessen en onder punt 2.2.5. van digitale basisvaardigheden het toepassen van Itslearning in mijn onderwijs.

3.3.4 De lessen die ik aan de studenten geef bestaan niet alleen uit technische vakken, maar ook loopbaan en burgerschap is onderdeel van de opleiding. Een van de onderwerpen van burgerschap is Media. Hierbij bespreek ik de meerwaarde en de risico's van het internetgebruik. 

Als voorbeeld geef ik aan dat sociale media een mooie manier is om je netwerk uit te breiden, dat je reclame kunt maken voor je eigen bedrijf of dat je dingen kunt (ver)kopen via een bepaalde site. Maar ik maak de studenten er ook van bewust dat er risico's aan hangen. Een voorbeeld van een risico zou kunnen zijn, dat je bijvoorbeeld op sociale media je werkgever beledigt. Maar aangezien informatie heel snel verspreidt wordt op sociale media kan het dus ook bij je werkgever terecht komen. Aan de hand van de vragen uit het boek over Burgerschap die de studenten moeten beantwoorden worden de studenten bewuster van het feit dat er voor- en nadelen zitten aan het gebruik van internetgebruik.

3.3.5 Naast het pestgedrag van de studenten in de klas of buiten de school bestaat er ook online pestgedrag. Hier ben ik het mij wel van bewust, maar krijg daar weinig van mee. Mocht ik daar toch lucht van krijgen in bijvoorbeeld de communicatie in de groepsapp van de klas, dan zal ik dat zeker bespreekbaar maken. Het Alfa College heeft een protocol opgezet hoe wij als docenten moeten omgaan met de klachtenregeling (zie bijlage)

3.3.6 Bij punt 3.3.4 had ik al aangegeven dat ik tijdens de les burgerschap de studenten wijs op de meerwaarde van het internet. Ik geef ook voorbeelden van sociale media en een daar van is LinkedIn. Ik leg uit dat LinkedIn een hulpmiddel is om je netwerk te vergroten en ook een manier is om een werkgever te vinden of om van werkgever te veranderen, doordat er werkgevers zijn die openstaande vacatures op LinkedIn zetten (zie afbeelding hieronder). LinkedIn is natuurlijk ook leerzaam en ik leg dan ook uit dat er veel interessante informatie is te vinden op deze media. Fabrikanten of bouwbedrijven posten ook innovatieve onderwerpen, waar je als student veel aan kunt hebben en dit kan bijdragen aan je eigen leren.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin