Attitudes
In het digitale tijdperk waar we nu in leven is het eigenlijk heel gewoon geworden om digitale leermiddelen in te zetten. Het inzetten van digitale leermiddelen heeft zo zijn voordelen. Je hebt bijvoorbeeld bij het beoordelen geen last van onleesbaar handschrift van de student en je activeert de student eerder dan met een opdracht waar ze pen en papier voor nodig zijn. Nou moet ik zeggen dat het type studenten waar ik mee te maken heb, timmerman niveau 2, niet allemaal digitaal vaardig zijn en dat sommigen er überhaupt niet in geïnteresseerd zijn.
Ik vind de digitale leermiddelen wel een uitkomst, want het helpt je wel om beter overzicht te houden.
1.1. De docent is een lerende en innoverende professional
1.1.1 Via collega's ben ik erachter gekomen dat Kahoot wel eens handig kon zijn voor mijn lessen. Hier ben ik dan ook mee aan het experimenteren geslagen. Gaande weg heb ik op het web gezocht naar meerdere programma's die ik kon gebruiken voor mijn lessen. Ik heb ook informatie ingewonnen bij mij eigen school en die heeft een ondersteuningsplatform e-learning waar ook het een en ander te vinden is op gebied van ICT. Inmiddels heb ik verscheidene vormen gebruikt en getest in de les. Hieronder een aantal waarmee ik geëxperimenteerd heb.
1.1.2 Na meerdere testen met verschillende programma's is Kahoot het beste ontvangen door mijn studenten. Met behulp van dit programma heb ik oefentoetsen van een bijna afgerond hoofdstuk gemaakt. Op deze manier kunnen de studenten vast oefenen voor de uiteindelijk toets die de week daarop wordt gegeven. Ik doe dit klassikaal door de vragen op het digibord te laten zien en de studenten kunnen met hun mobiele telefoon dan deelnemen door middel van een code die ze krijgen. Deze code vullen ze dan in om in te loggen op desbetreffende omgeving.
De reden dat dit de studenten aanspreekt is dat er ook een competitief stukje in zit, want tussendoor krijgen ze te zien wie op kop loopt met goede antwoorden en aan het eind wordt er weergegeven wie de meeste vragen goed had en dus gewonnen heeft.
Kortom, op deze manier van les geven activeer je de studenten en verandering van spijs doet eten natuurlijk.

Afbeelding: screenshot van een oefentoets op Kahoot.
1.3 De docent is een reflecterende en onderzoekende professional
1.3.1 Met deze portfolio toon ik aan ICT-gebruik te analyseren. Hierdoor kan ik zien of er nog verbeterpunten zijn op deze manier van les geven en of het ook het gewenste effect heeft op de studenten.
1.3.2 Zoals ik al eerder heb aangegeven, heb ik via een collega de tip gekregen om een digitaal leermiddel toe te passen. Maar als iedereen in het team dit middel gebruikt, zouden we hier efficiënter mee om kunnen gaan en ervaringen kunnen uitwisselen. Ik heb een online enquête gemaakt en die heb ik laten invullen door mijn collega's in mijn team. Zo heb ik een idee gekregen hoe zij erover denken en welke vorm van digitale leermiddelen zij prefereren. In de uitkomst van de enquête kan ik zien dat ze allemaal wel eens gebruik hebben gemaakt van Kahoot of Socrative. En over het algemeen zien ze de meerwaarde er ook van in, dus lijkt het mij een goed plan om hiermee verder te gaan. Om deze digitale hulpmiddelen te integreren in de lesmethode ga ik in overleg met mijn collega's en zal de gemaakte quizzen met ze delen. Als je onderstaande link kopieert en plakt in je browser, dan kun je de uitkomsten van de enquête bekijken.
1.4 De docent is een samenwerkende professional
1.4.1 Aangezien Kahoot een openbare omgeving is en je dus ook quizzen/vragen kunt zien van docenten buiten je eigen school is het wel interessant om te zien hoe zij het doen. Op deze manier kunnen we van elkaar leren en indien gewenst elkaars quizzen gebruiken. In mijn eigen team deel ik de quizzen, zodat mijn collega's er ook gebruik van kunnen maken als ze willen.
1.4.2 Waar mogelijk ondersteun ik collega's door ze uit te leggen hoe ik met bepaalde digitale leermiddelen werk. Uiteraard doe ik dat ook bij mijn studenten. Aangezien de studenten in een online omgeving werken en dus nog maar weinig met boeken, is het nodig om ze te ondersteunen. In het begin van het schooljaar wordt er klassikaal uitgelegd hoe het een en ander werkt. Mijn ervaring is dat de student na bijna twee jaar opleiding nog steeds vragen heeft hoe hij bijvoorbeeld moet inloggen of hoe hij een bestand moet uploaden.